Жан Кастекс, високопоставен служител във френската администрация, който ръководеше стратегията за отварянето на Франция след наложените ограничителни мерки заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19), беше номиниран за нов премиер на страната от президента Еманюел Макрон, предават световните информационни агенции.

Премиерът на Франция подаде оставка

Премиерът на Франция подаде оставка

След като Макрон настоя за промени

Назначението му беше обявено само часове след като Едуар Филип, който беше министър-председател в продължение на три години, подаде оставка.

През април на Кастекс беше възложена отговорността да координира разхлабването на ограниченията във Франция, наложени заради COVID-19. Той през цялата си кариера е бил държавен служител, като е работил в множество администрации и е член на дясноконсервативната партия "Републиканците". 

Ремонтът на правителството става дни след като Зелените победиха в няколко от големите градове на местните избори във Франция, което беше голям удар за центристката партия на Макрон "Република, напред".

Планът за повторно отваряне на Кастекс е приветстван като успешен до голяма степен. Като министър-председател той ще се изправи пред плашещата задача да рестартира икономиката на Франция, която беше силно отслабена от блокадата заради коронавируса.

Очаква се Макрон да направи още промени в правителството си през следващите дни, тъй като се опитва да се хареса на избирателите, силно засегнати от икономическия спад. Той се сблъска с масово противопоставяне от страна на "жълтите жилетки" срещу мерките му за строги икономии преди началото на здравната криза във Франция.