Бившият лидер на кубинската революция Фидел Кастро назова в своя статия американския президент Барак Обама като „змиеукротител", а войната в Афганистан - "изтребление", съобщава lena.ru.

Статията е написана по повод провелата се среща на НАТО в Португалия и е публикувана в сайта CubaDebate.

84-годишният Кастро подлага на съмнение разпространената информация за изтегляне на коалиционните войски от страната през 2014 година.

Бившият кубински лидер определи северноатлантическия пакт като „хищническо образувание", което е абсолютно безразлично към милиардите хора, страдащи от недостиг на храна, жилища, работни места и получаващи лошо образование и медицинско обслужване.

В статията си Кастро сравнява НАТО с „граблива птица", която е била назначена от САЩ за „изтреблението на Афганистан." По думите му в резултат на военните действия САЩ преживява труден период и се нуждае от мощните си „медийни ресурси", за да манипулира общественото мнение.

Обама вече призна, че обещаното изтегляне на американските войски от територията на Афганистан може да бъде отложено. След получаването на Нобеловата награда, той може да се титулува като „най-добрия укротител на змии", пише още Кастро.

Фидел Кастро оглави Куба по време на революцията през 1959 година.

През 2006 година Кастро предаде президентския пост на брат си Раул, но до ден днешен официално ръководеше управляващата партия в Куба. Напоследък Фидел Кастро често се появява в общественото пространство, което означава, че лидерската му позиция в обществото остава, макар и без официален характер.

Миналата седмица Кастро обяви, че предава правомощията си като ръководител на Комунистическата партия на Куба.