Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани заяви, че богатата на газ персийска държава е преодоляла икономическите последствия от регионалното ембарго и монархията е готова да проведе първите национални избори до две години, информира АФП.

В реч пред Консултативния съвет (Шура) Тани обяви, че подготовката за изборите ще завърши до 2022 г.

Той не каза кога точно изборите ще се състоят, но се предполага, че вотът ще бъде преди Световното първенство по футбол в Катар през ноември-декември 2022 г.

Емирът отбеляза, че премиерът ще предложи дата за избор на членове на Консултативния съвет и впоследствие датата ще бъде обявена.

Многократно бяха отлагани изборите за съвет, което изискване е заложено в конституцията на страната от 2004 г. Вместо това членовете на съвета са пряко назначавани от емира.

Консултативният съвет съветва шейха за проектозаконите, но не издава закони и може да бъде преодолян с прост указ.

Шейх Тамим коментира още, че Катар е преодолял "негативното отражение" от наложеното от Саудитска Арабия ембарго от юни 2017 г. Рияд и други държави от Персийския залив обвиняват Доха, че подкрепя тероризъм и Иран.

"В резултат на усилията за намаляване на разходите и увеличаване на ефективността големият бюджетен дефицит през 2017 г. беше превърнат в излишък", похвали се емирът.

"Успяхме да възстановим държавните резерви до нива, които са по-високи от нивата преди блокадата", подчерта той.

Катар регистрира 39,99 милиарда риала (10,98 милиарда долара) бюджетен дефицит през 2017 г. - първата година от ембаргото, според официалната статистика, но през 2018 г. отчете излишък от 15,08 милиарда риала.

БВП на Катар при сегашните цени се е разширил с 15% през 2018 г., обяви емирът.

Международният валутен фонд съобщи, че през 2018 г. Катар е увеличил БВП с 1,5%, а прогнозата за 2019 г. е 2%.