Ситуацията в Турция се влошава след опита за преврат и арестите на журналисти, ние замразихме присъединяването на Турция. Както показва и доклад на Венецианската комисия и приемането на нова конституция на страната, с която се слага цялата власт в ръцете на един човек - президентът Ердоган. Това е от лошо по-лошо, коментира на пресконференция в Страсбург Кати Пири, докладчик за Турция.

Нейният доклад е във връзка със замразяването на преговорите за еврочленство на Турция и бъдещите действия към страната както от страна на ЕК и ЕП, така и от европейските лидери. Европейският парламент обсъжда официалното спиране на преговорите с Турция за членство в Европейския съюз. Процедурата за пълноправно членство започна през 2003 година. Преговорите вървяха трудно, а след 2016 година реално спряха.

Според нея трябва да се пренасочат фондове към турското общество и да се подобрят правата на човека. "Опитваме се да натиснем турското правителство, но европейските лидери взимат страна и имат мнение само ако има пряко засегнати европейски националности. Видяхме на 8-ми март как жените излязоха на улиците и срещу тях стреляха с гумени куршуми, а вчера бяха изгонени трима германски журналисти и това е само за една седмица в Турция", добави тя.

В петък е предвидена среща с външния министър Мевлют Чавушоглу, а румънското председателство обещава да постави въпроса за човешките права, интересно е какъв въобще ще е резултатът. Пири се надява някой ден да се отвори пак вратата за Турция, но "когато това е една друга страна, не тази".

Европейските лидери не се справят с това да поставят Турция по пътя на демокрацията и страната да не се отдалечава от Запада, обясни тя.

Пири би искала Европа да е твърда с това турско правителство, а ЕП може само да даде мнение по въпроса със замразяване на преговорите. По думите й вече е трудно да се каже какво може да се направи и какви червени линии трябва да се преминат, за да се предприемат действия от страна на европейските лидери.

Нужна е европейска стратегия за страната. "Ако не може да предвидите стратегия за страна от НАТО, страна кандидат за ЕС, съсед, как може да се очаква от европейските лидери да имат стратегия примерно към Китай", допълва Пири.

Ако критикуваме твърде много, може Турция и да пусне мигрантите към Европа, но не вярвам това да се случи. Но за да сме честни, Турция направи много повече от европейските страни, посочи още Пири.

Основното обаче остава - страната трябва да се върне към правото и закона, няма независимост на съдебната власт и няма свобода на пресата и печата и това е голям проблем, ако се преструваш на демократ. Има твърде много хора, които са в затвора без честен процес.

Пири коментира и срещата във Варна по време на българското европредседателство, но обясни, че там са се случили само няколко двустранни подписвания с Кипър и Гърция, което дори да е важно, не е стратегията на ЕС. Необходим е диалог с Турция, но това не се случи във Варна, обясни тя.

Комисията никога не каза, че e премината червената линия, а новата конституция на Турция е точно такава червена линия, коментира Кати Пири.