Католическата църква в Китай потвърди лоялността си към управляващата Комунистическа партия. Църквата също приветства споразумението между Пекин и Ватикана за назначаване на нови епископи, информира "Ройтерс".

В събота Ватиканът се подписа под споразумение, с което му дава решаваща дума при назначаването на епископи в Китай, макар че критици твърдят, че църквата се е продала на правителството.

Ватикана и Китай с историческо споразумение

Ватикана и Китай с историческо споразумение

След дългогодишен спор за назначаването на епископи

В Китай има около 12 милиона католици, които са разделени между тези, които тайно се вричат във вярност към Ватикана и тези, които са към контролираната от държавата Католическа патриотична асоциация.

Католическата църква в Китай обяви, че ще продължи да се движи по път, който е в съответствие със социалистическото общество и под ръководството на Комунистическата партия на Китай.

Допълва още, че "дълбоко обича родината" и "искрено одобрява" споразумението, като се надява отношенията между Китай и Ватикана да се подобрят.

От Ватикана увериха, че споразумението, сключено след дългогодишни преговори, "не е политическо, а пасторално" и изрази надежда да доведе до обединение на всички католици в Китай.