Парламентарната асамблея на Съвета на Европа смята, че ситуацията с правата на човека и зачитането на закона в Северен Кавказ е изключително сериозна и в последната година значително се е усложнила.

На първо място изводите на ПАСЕ се отнасят до Чечня, Ингушетия и Дагестан, резолюция за които се очаква да бъде обсъдена по време на лятната сесия на асамблеята този месец.

Както се казва в проекто доклада властите в Чечня поддържат „атмосфера на страх", в републиката продължават да изчезватопозиционери и правозащитници, а съдът оставя безнаказани злоупотребите на органите на реда.

Всичко това се съпътства с развитие на култ към личността, което е позорно явление в една демокрация.

По отношение на Ингушетия експертите от ПАСЕ с безпокойство отбелязват ръста на насилието през 2009 година, а в Дагестан - на големия брой атентати, което довежда като следствие жесток и извън закона отговор от страна на милицията.

Проекторезолюцията на ПАСЕ призовава федералните и регионалния властите да се борят с тероризма чрез инструментариума на правовата държава и да преследват и съдят тези, които нарушават правата на човека, включително и представителите на властта.

Докладът приветства и усилията на руските власти по изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, като отбеляза обаче, че резултати все още се чакат.

По всичко личи, че по време на юнското обсъждане тонът на резолюцията може и да се ожесточи. Такива са очакванията и на руският представител Леонид Слуцки, който заяви, че на този етап е постигнат компромисна формулировка.

Припомняме, последният голям атентат стана в руския град Ставропол, където загинаха 7 души, а други 45 бяха ранени. Ставропол, който е населен предимно с етнически руснаци, е на около 350 км северозападно от Грозни, столицата на Чечения.