Бившият президент на САЩ Барак Обама заяви, че е призовал наследника си Доналд Тръмп да не отменя "Обамакеър", съобщава Си Ен Ен.

Обама е направил коментара по време на събитие за набиране на средства на Националния комитет на Демократическата партия в Лос Анджелис.

Той разкри, че е казал пред Тръмп да запази "Обамакеър", но да преименува системата, ако иска да си спечели доверието на избирателите.

"Казах на новия президент: "Просто промени името и съобщи, че си направил тези чудесни промени", обясни Барак Обама и добави: "Защото не се гордея с авторството, просто искам хората да имат достъп до здравеопазване".

Тръмп постоянно критикуваше здравната реформа на администрацията на Обама и предприе мерки за частична отмяна на Закона за достъпна здравна грижа. През миналата седмица президентът на САЩ обяви здравни планове, които ще помогнат на малкия бизнес и самонаети американци да купуват здравни застраховки извън "Обамакеър". След няколко неуспешни опита за прокарване на цялостно законодателство, администрацията на Тръмп ще разкрие нов план за здравна грижа, който трябва да замени реформата на Барак Обама.