Кенийски войници са убили 52-ма терористи от "Ал Шабаб" при нападение срещу лагер на екстремистите в Южна Сомалия, съобщи говорител на военните, цитиран от "Ройтерс".

Говорителят уточнил, че инцидентът се е случил в Бададжа в Долна Джуба.

При атаката са били открити пушки, три самоделни взривни устройства и материали за производство на бомби.

"Ръководената от разузнаването операция беше извършена, след като наблюдаващите района забелязаха концентрация на терористи от "Ал Шабаб" в района. Сухопътни войски, подкрепяни от минометен и артилерийски огън, бяха използвани, за да неутрализират лагера след това", се посочва в изявлението на кенийските военни.

"След операцията, първоначалните оценки показват, че 52-ма терористи са били убити, докато други са избягали с наранявания", се допълва в съобщението.

"Ал Шабаб", чиято оценка на жертвите често се различава значително от официалните версии, засега не са коментирали темата.

Кения има хиляди войници в мисията на Африканския съюз в Сомалия, чиято цел е да помогнат за възпирането на "Ал Шабаб" и да се подобри сигурността като част от напъна за възстановяване след две десетилетия на гражданска война, която разори страната.

Кения първоначално изпрати войници в Сомалия през 2011 г. след серия нападения на кенийска територия от свързаните с "Ал Кайда" терористи от "Ал Шабаб".

Ислямистката групировка се бори от години да наложи своето радикално разбиране на исляма в Сомалия.