Сирийската гражданска война „в много отношения е извън контрол”. Това предупреди държавният секретар на САЩ Джон Кери, който се закани да се работи здраво през „следващите часове” за примирие в страната, цитиран от световни агенции.

След разговори със специалния посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура Кери заяви, че ще проведе телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, за да настоява за възстановяване спирането на огъня.

Приближаваме се към разбирателство за Сирия, обяви Кери в Женева

Приближаваме се към разбирателство за Сирия, обяви Кери в Женева

Кери говори преди среща в Женева със саудитския си колега

Но той предупреди, че не иска да обещава, че ще бъде постигнат успех.

Според него спирането на огъня с посредничеството на Русия и САЩ все още се спазва в някои части от страната, но не и в Алепо.

Там, каза той, режимът на Башар Асад умишлено атакува три клиники и голяма болница, избивайки лекари и пациенти. Той добави, че това заплашва примирието.

Атаката срещу тази болница е безотговорна. И това трябва да спре”, призова той.

От думите на Кери стана ясно, че са обсъдени няколко предложения за намиране на начин за възобновяване на примирието в Сирия и че са изпратени на ключови играчи за евентуално приемане. Той не разкри за какво конкретно става въпрос, но поясни, че Де Мистура ще пътува до Москва във вторник.

Междувременно руското външно министерство информира, че Лавров е провел телефонен разговор с Кери и двамата дипломати са призовали страните в сирийския конфликт да прекратят боевете.

Министерството допълва, че разговорът е по инициатива на САЩ и че Лавров и Кери са се съгласили за предприемане на допълнителни стъпки от Москва и Вашингтон като членове на Сирийската група за поддръжка.

Двамата също са обсъдили кризата в Украйна и конфликтът в Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения.