Разговорите с Русия и коалиционните партньори се „приближават към разбирателство” по отношение подновяване спирането на огъня в Сирия, включително около град Алепо.

Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

Кери говори преди среща в Женева със саудитския си колега Адел ал Джубейр в опит засилване на дипломатическите усилия за прекратяване на боевете и задълбочаване на мирните преговори под посредничеството на Русия и САЩ, които започнаха на 27 февруари.

Катар свиква Арабската лига заради Алепо

Катар свиква Арабската лига заради Алепо

Гатилов аргументира позицията на Москва

Държавният секретар на САЩ ще се срещне с посланика на ООН за Сирия Стефан де Мистура преди да се върне във Вашингтон по-късно днес.

Жертвите от бомбардираната болница в Алепо вече са 50

Жертвите от бомбардираната болница в Алепо вече са 50

От „Лекари без граници” съобщават...

В петък сирийското правителство обяви, че е въвело временен „режим на тишина” около Дамаск и в провинция Латакия, но Кери заяви ясно, че примирието трябва да включва също Алепо, където през последните дни се увеличиха боевете.

Приближаваме се към разбирателство, но все още имаме работа, заради това сме тук”, изтъкна топ дипломатът на САЩ в началото на срещата си с Джубейр.

Военни самолети удариха клиника и пазар в Алепо

Военни самолети удариха клиника и пазар в Алепо

Има жертви и ранени

Саудитският външен министър осъди ескалиралите боеве като „нарушение на всички хуманитарни закони”, обвинявайки сирийските правителствени сили за въздушните удари над Алепо. Той отново призова сирийския президент Башар Асад да напусне поста.

Той може да напусне чрез политически процес, което се надяваме, че той ще направи или ще бъде свален със сила, закани се арабският политик.

Според него светът няма да позволи на сирийското правителство да се измъкне след проведените въздушни удари, довели до бомбардировки над болница в Алепо миналата седмица, при които загинаха деца и лекари.

Десетки цивилни жертви в Алепо, градът е на ръба на хуманитарна катастрофа

Десетки цивилни жертви в Алепо, градът е на ръба на хуманитарна катастрофа

Примирието е "взривено"

Междувременно руският генерал Сергей Кураленко заяви пред „Интерфакс”, че продължават преговорите за прекратяване на боевете и в провинция Алепо.  Той добави, че Русия, САЩ, сирийското правителство и „умерената” опозиция са постигнали съгласие да удължат „режима на тишина” в предградие на Дамаск с още два дни до 3 май.