Най-малко 27 души, включително три деца и последният педиатър в града, са убити при въздушните удари срещу болница в сирийския град Алепо, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от „Ройтерс”.

Повечето пациенти на болницата са били възрастни хора с хронични заболявания. Лечебното заведение е силно пострадало от бомбардировката.

Болницата се намира в контролирания от бунтовниците район на Алепо, като нападението е извършено от сирийските правителствени сили. От сирийската армия обаче отрекоха да са удряли болница в Алепо. 

Междувременно при нова вълна от въздушни удари днес срещу контролираните от бунтовниците (т. нар. умерена опозиция на сирийския режим) райони в Алепо са били убити най-малко още 30 цивилни, уточни спасител. Според Сирийския център загиналите са поне 20 души.

В контролираните от правителството райони пък, при минометен обстрел от страна бунтовниците са били убити поне 14 души, съобщават от Сирийския център за наблюдение на човешките права и официалната информационна агенция САНА.

Същевременно ескалиращото насилие в Алепо тласка живеещите там хора до ръба на хуманитарната катастрофа, изтъкнаха от Международния комитет на Червения кръст в Женева.   

„Където и да се намирате, чувате експлозии от снаряди, обстрел и прелитащи самолети”, посочва в изявление Валтер Грос, който оглавява офиса на Международния комитет на Червения кръст в Женева, като допълва: „Няма квартал на града, който да не е засегнат. Хората живеят на ръба. Всички тук се страхуват за живота си и никой не знае какво предстои.”

Алепо е епицентърът на ескалацията на военните действия, което спомогна за подкопаването на мирните преговори под егидата на ООН през последните седмици. Прекратяването на военните действия беше нарушено и сраженията бяха възобновени на множество фронтове в Западна Сирия.