Украйна няма достатъчно информация от Иран за хода на разследването за катастрофата на самолета близо до Техеран, във връзка с което има основания да се съмнява, че е свален по погрешка. Това заяви заместник-генералният прокурор на Украйна Гундуз Мамедов, съобщава ТАСС.

"Има всички основания да се съмняваме в това. Бих искал още веднъж да подчертая, че за пълната картина са ни необходими документални доказателства", каза той.

"Иранската страна заяви липсата на умисъл на третия ден след бедствието, т.е. в момента, в който дори не бяха назначени експертизи, не бяха проведени разследващи експерименти и не бяха разпитани всички лица", отбеляза Мамедов.

Според него само по време на последния кръг от преговорите за първи път от иранските власти потвърдиха, че "самолетът е свален от две ракети земя-въздух с малък обсег, изстреляни от зенитно-ракетната система Тор-M1. Обещаха да ни предоставят технически доклад, измина почти месец от втория кръг на преговорите. Но за съжаление не сме получили никакво документално потвърждение на заключенията", заяви заместник-генералният прокурор.

Той също така изрази недоволство от темпото на разследването и липсата на подходящо информиране на украинската страна за всичките му етапи. "Научаваме всичко, което се случва по тяхното наказателно дело, или от отворени източници, или от думите на иранската страна", подчерта той.

Друг проблемен въпрос, според Мамедов, е разминаването на страните по въпроса за правната квалификация на катастрофата. Киев, отбеляза той, смята инцидента за особено тежко престъпление срещу гражданите и интересите на Украйна, както и чужденците, а Иран го разследва като непредумишлено убийство. В същото време заместник-генералният прокурор очаква, че следващият кръг от преговори, който е насрочен за началото на декември в Киев, ще бъде по-резултатен.

Боинг 737 на украинските авиолинии се разби на 8 януари, няколко минути след излитане от летището в Техеран. Загинаха 176 души: граждани на Афганистан, Германия, Иран, Канада и Украйна, както и граждани на Великобритания и Швеция. На 11 януари Генералният щаб на иранските въоръжени сили призна, че самолетът е бил свален по погрешка от ПВО на страната.

Приключи вторият кръг преговори за сваления в Иран самолет на Украйна

Приключи вторият кръг преговори за сваления в Иран самолет на Украйна

Първият кръг от преговори приключи на 31 юли в Украйна, където бяха разгледани технически и правни аспекти и