Украйна по-лесно ще убеди страните членки на ЕС да удължат санкциите срещу Русия това лято, ако Киев покаже напредък в прокарването на реформи и изкореняването на корупцията.

Това заяви бившият шеф на НАТО Андерс Фог Расмусен пред Ройтерс.

Припомняме, Расмусен, който ръководеше алианса през 2014 година, когато Украйна влезе в конфликт с проруски сепаратисти и Москва анексира Крим, беше назначен за съветник на украинския президент Петро Порошенко в петък.

Бивш шеф на НАТО става съветник на Порошенко

Бивш шеф на НАТО става съветник на Порошенко

Goldman Sachs нае като съветник

До края на юли ЕС трябва да реши дали да удължи санкциите срещу Русия, за което се изисква единодушие сред 28-те страни членки. Санкциите най-вероятно ще бъдат удължени, въпреки растящата опозиция в съюза.

Според Расмусен удължаването на рестриктивните мерки е единственият начин за оказване на натиск върху Русия, за да спре да подкрепя сепаратистите в Донбас и да изпълни минските споразумения.

Знам от разговори с политици в западните столици, че тяхната готовност да продължат санкциите е свързана също с желанието на Украйна действително да проведе мащабни реформи”, поясни той.

Така че моята цел като съветник на президента би била в действителност да поставя начало на двупосочна улица. Първо в западните столици аз ще убеждавам, че украинците вече проведоха дълбоки реформи. Но от друга страна ще предам на президента посланията на моите събеседници, че украинските власти ясно разбират какъв е приоритетът на западните столици”, добави Расмусен.

Според Леонид Калашников, депутат и член на Комисията за външни отношения към долната камара на Русия, назначението на бившия шеф на НАТО за съветник на Порошенко е „враждебен жест”, цитиран от Интерфакс.