Украинското правителство обвини подкрепяните от Русия сепаратисти, че използват оръжия с голям калибър, въпреки че има примирие в Източна Украйна, което задължава двете враждуващи страни да изтеглят артилерията, цитирано от АП.

През последните седмици се засилиха боевете в източната част на страната, след като мирните преговори стигнаха до задънена улица.

Сепаратистите използваха реактивна система за залпов огън „Град” срещу правителствени войници рано тази сутрин извън Донецк, се казва в съобщение на украинските военни.

От подписаното през февруари 2015 година примирие рядко има информация да е използвана система „Град”.

От пресслужбата на украинската военна операция в източната част на държавата добавиха, че отделно има 60 нарушения на примирието по фронтовата линия.

Повече от 9 100 души са убити при възникналите през април 2014 година боеве. В продължение на няколко месеца проруските сепаратисти успяха да окупират част от Източна Украйна.

В същото време Донецката новинарска агенция обвини правителствените сили в обстрелване на донецки квартали днес. Според медията един боец е загинал, една къща е съборена и по много други сгради има щети.

Сега боевете заплашват важна инфраструктура. Компанията, която управлява Донецката пречиствателна станция, обяви, че са спрели операциите и са евакуирали служителите заради боеве в близост до станцията.

Нов доклад на ООН показва, че броят на цивилните жертви е спаднал през последните месеци. От 16 ноември до 15 февруари са загинали 21 души, а 57 са ранени.