31-годишна украинка е била задържана по обвинения, че е изпратила на руското военно разузнаване местоположението на военното подразделение на своя съпруг, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Службата за държавна сигурност на Украйна (СБУ).

Жената от Днепропетровска област, Източна Украйна, е предавала информация за локацията на военни сгради и оборудване по фронтовите позиции в Донецка и Запорожка област, след като е разпитвала съпруга си за местоположението на неговата част и други украински формирования.

Украйна задържа двама висши служители, заподозрени в шпионаж за Русия

Украйна задържа двама висши служители, заподозрени в шпионаж за Русия

Москва им плащала от 2000 до 15 000 долара за задача

Тя е предавала получената информация чрез приложението "Месинджър" на руското военно разузнаване, което я е използвало за нанасяне на артилерийски и въздушни удари, посочват от СБУ.

Тя е вършила това независимо от факта, че е омъжена за военнослужещ от въоръжените сили на Украйна и двамата имат син, допълват от украинската служба.

От началото на руската инвазия службите за сигурност на Украйна се опитват да разбият мрежа от руски агенти и да задържат участниците.

СБУ - най-важната служба за вътрешна сигурност на страната, редовно обявява залавянето на хора, които според нея са шпиони, хванати да предават военни данни на Москва.