Предполага се, че Ким Чен-нам, доведеният брат на вожда на Северна Корея Ким Чен-ун, е убит на летището в Куала Лумпур с отрова на основата на нервнопаралитичен газ VX.

Това съобщава агенция Kyodo, която се позовава на източници от Република Корея, предаде ТАСС.

В Малайзия задържаха убийците на Ким Чен-нам

В Малайзия задържаха убийците на Ким Чен-нам

Мъжът е починал на път за болницата

Припомняме, предполага се, че Ким Чен-нам е убит от две жени от севернокорейското разузнаване с отрова в Малайзия в понеделник.

Не се изключва и вероятността да е използвано друго вещество. В този случай са необходими резултатите от съдебно-медицинската експертиза, която се провежда от представители в Малайзия.

Според полицията на 13 февруари Ким Чен-нам поискал помощ малко преди полет до Макаo, след като се оплакал от силно замайване. Той казал пред медицински екип, че неизвестен човек го напръскал по лицето със спрей и след това избягал. Според друга версия неизвестна жена поставила на лицето му кърпа с неизвестно вещество. По-рано южнокорейски медии съобщиха, че нападател е използвал отровни игли. Нито една от трите версии не е потвърдена.

Полубратът на Ким Чен-ун убит в Малайзия

Полубратът на Ким Чен-ун убит в Малайзия

Ким Чен-нам е убит в понеделник сутринта в Малайзия

Властите в Малайзия са задържали трима души във връзка с убийството.

Междувременно Kyodo съобщава, че Северна Корея е поискала от Малайзия да предаде тялото на Чен-нам, за да бъде кремирано.

Ким Чен-нам е най-големият син на бившия лидер Ким Чен Ир. Той живееше в чужбина и не носеше никаква официална титла. 45-годишният Ким Чен-нам живееше предимно на китайската територия Макао. Ким Чен-нам е от извънбрачна връзка между Ким Чен Ир и южнокорейска актриса, починала в Москва.

Южна Корея потвърди убийството на Ким Чен-нам

Южна Корея потвърди убийството на Ким Чен-нам

Полубратът на вожда бе намерен мъртъв в Малайзия

Той се обявяваше за реформи в КНДР. Веднъж пред японски вестник заяви, че е против династичното предаване на властта в страната.

Това е второто убийство на близък роднина след заповед на лидера Ким Чен-ун. Вождът екзекутира чичо си през декември 2013 г.