Полубратът на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун е бил убит в Малайзия. Информацията се съобщава от агенция "Йонхап" и други южнокорейски медии, които се позовават на източници, предаде Ройтерс.

"Йонхап" отбелязва, цитирайки южнокорейски правителствен източник, че Ким Чен-нам е убит в понеделник сутринта в Малайзия. Не се разкриват подробности.

Кабелната телевизия TV Chosun пояснява, позовавайки се на южнокорейски източници от правителството, че Ким е бил отровен на летището в Куала Лумпур от две жени, които се вярва, че са севернокорейски агенти.

Ким Чен-нам е убит с "игли с отрова", допълва телевизията.

Двете жени са успели да избягат.

Полицията в Малайзия заяви пред световната осведомителна агенция, че мъж от Северна Корея с неустановена самоличност е починал на път за болница от летището в столицата.

Ким Чен-нам е най-големият син на бившия лидер Ким Чен Ир. Той живееше в чужбина и не носеше никаква официална титла. Ким Чен-нам е от извънбрачна връзка между Ким Чен Ир и южнокорейска актриса, починала в Москва.

45-годишният Ким Чен-нам живееше предимно на китайската територия Макао. През 2001 година е задържан при опит да влезе на територията на Япония с фалшив паспорт.

Той се обявяваше за реформи в КНДР. Веднъж пред японски вестник заяви, че е против династичното предаване на властта в страната.

Ако се потвърди, това ще е второто убийство на близък роднина след заповед на лидера Ким Чен-ун. Вождът екзекутира чичо си през декември 2013 г.