Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е призовал по-рано тази седмица армията на страната да засили бойна си подготовка. Той е ръководил поредното голямо военно събитие в столицата Пхенян, по време на което е критикувал военните учения на САЩ. То е било проведено между 24 до 27 юли, предаде nknews.org.

Не се споменават нови оръжия или планове, свързани с ядрената техника, както по време на партийния конгрес през януари.

Ким критикува съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, преди предварителното им начало през следващите седмици. Както е известно, Пхенян ги приема като провокация. Но по-рано тази седмица стана ясно, че Северът и Югът отново възстановиха комуникацията си след повече от две години безизходица в ръководената от САЩ дипломация, целяща да лиши Северна Корея от ядрените ѝ оръжия.

САЩ отворени за диалог, въпреки позицията на Северна Корея

САЩ отворени за диалог, въпреки позицията на Северна Корея

Пхенян изключи диалога на този етап

"Враждебните сили засилват своите фанатични и упорити практики за нахлуване, като продължават системно да разширяват способността си да нанесат превантивна удари по нацията ни и да увеличат военните си разходи, е казал лидерът на КНДР, според партийния "Родон Синмун". Нашите въоръжени сили са още по-решителни да сложат край на порочния кръг на засилване на напрежението в момента, добавил той.

Той е поискал военните командири и политически офицери напълно да се разделят с нереволюционната и невоенна идеологическа гледна точка и стил на работа.

Също така стана ясно, че Пак Чен Чон запазва позицията си на началник на Генералния щаб след и че Ри Йон Гил наистина замества Ким Чен Гуан като министър на националната отбрана.

Ким чен Ун иска засилване военната мощ на Северна Корея

Ким чен Ун иска засилване военната мощ на Северна Корея

На срещата в петък той призовал за повишено внимание към променящата се ситуация на Корейския полуостров