САЩ остават отворени за дипломация със Северна Корея. Това обявиха от Държавния департамент, цитирани от "Йонхап".  Изявлението дойде часове, след като КНДР заяви, че не обмисля диалог със САЩ. 

САЩ се надяват Пхенян да отговори положително на усилията на САЩ за диалог.

Припомняме, че външният министър на Северна Корея изключи всякакви разговори със САЩ, като настоя, че диалогът с Вашингтон "няма да ни отведе никъде".

Коментарите му дойдоха, след като Сун Ким, пратеникът на САЩ, отговарящ за преговорите със Северна Корея, посети Южна Корея тази седмица в опит да рестартира дипломацията с въоръжената с ядрени оръжия държава.

Но надеждите на САЩ за съживяване на преговорите бяха отхвърлени от влиятелната Ким Йо-чен, сестрата на вожда на Северна Корея, казвайки, че Вашингтон имал "погрешни" очаквания за диалог.

Външният министър Ри Сон-гуон подчерта, че приветствал отхвърлянето от страна на Ким на "прибързаното решение, предположение и очакване на САЩ".

След изборната победа на президента на САЩ Джо Байдън двете страни възприеха изчаквателно отношение към отношенията - в забележителен контраст с дипломатическите отношения при управлението на Доналд Тръмп, които доведоха до исторически срещи с вожда Ким Чен Ун, но без споразумение за демонтиране на ядрения арсенал на Северна Корея.

Вождът Ким заяви миналата седмица, че Пхенян трябвало да се подготви както за "диалог, така и за конфронтация" с Вашингтон - с акцент върху второто.

В изявлението си от вчера Ким Йо-чен се подигра на неотдавнашните коментари на американския съветник по националната сигурност Джейк Съливан, който нарече коментарите на брат ѝ "интересен сигнал".