Лидерът на КНДР Ким Чен-ун отново яхна бял кон, след като Пхенян обяви, че скоро ще проведе необичайна среща на партийното ръководство, информира "Ройтерс".

Според анализатори Северна Корея вероятно се подготвя да заеме по-конфронтираща позиция.

Ким Чен-ун отпразнува откриването на „модерен планински град”

Ким Чен-ун отпразнува откриването на „модерен планински град”

Държавната медия нарече града "въплъщение на модерната цивилизация"

За втори път за последните два месеца Ким се качи на планината Пекту с бял кон. Този път той беше придружаван от висши военни. Корейската централна новинарска агенция съобщи, че целта е била да насърчи "революционен дух" в народа.

Ким предупреди САЩ, че до края на годината Вашингтон трябва да предложи по-големи отстъпки за възобновяване на блокираните преговори за ядрената програма или КНДР ще тръгне по "нов път". Анализатори изразяват мнение, че този нов път може да включва възобновяване на изпитанията на междуконтинентални балистични ракети или ядрени тестове.

САЩ настояват Северна Корея да се откаже от по-голямата си част от ядрения арсенал преди да отмени част от международните санкции, докато Пхенян обвинява Вашингтон в "гангстерски" натиск едностранно да се разоръжи.

Ким Чен-ун лично наблюдавал теста на реактивна система за залпов огън

Ким Чен-ун лично наблюдавал теста на реактивна система за залпов огън

Лидерът на КНДР е доволен от изпитанието

Според наблюдатели на пленарна среща на Централния комитет на управляващата Корейска работническа партия по-късно този месец КНДР може да приеме големи решения. На такива срещи често Северна Корея обявява голяма политическа промяна.

Времето на провеждане на този пленум е необичайно, защото идва преди крайния срок, както и преди новогодишното обръщение на Ким.

Корейската централна новинарска агенция съобщи, че Ким, придружаван от висши офицери, е направил тур с бял кон по бойните полета до Пекту. Лидерът на КНДР често посещава свещената планина по време на голямо развитие в страната, включително ракетни изпитания. През октомври, когато изкачи планината на бял кон, се появиха спекулации, че Пхенян може да промени ядрената си стратегия.