Лидерът на КНДР Ким Чен-ун смъмри официални представители за "небрежното" им строителство на болница в Пхенян и нареди отговорните да бъдат уволнени, съобщава АФП, позовавайки се на държавната агенция KCNA.

КНДР често използва гигантски инфраструктурни проекти за засилване на авторитета на правителството, но според критици бързината често е приоритет пред качеството.

Съд в Южна Корея реши: Ким Чен-ун трябва да обезщети двама концлагеристи

Съд в Южна Корея реши: Ким Чен-ун трябва да обезщети двама концлагеристи

Те са работили тежък принудителен труд в трудови лагери в Северна Корея

Новата болница в Пхенян е изграждана в близост до огромните статуи на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, дядото и бащата на настоящия лидер Ким Чен-ун.

Болницата трябва да бъде завършена на 10 октомври за 75 г. от основаването на Корейската работническа партия. На церемония през март Ким отбеляза, че изграждането й е "важна задача" за общественото здравеопазване.

Но след като беше запознат с напредъка по време на посещение на строежа, Ким "посочи сериозни проблеми".

По думите му отговорната комисия е организирала финансите "по небрежен начин". Според Ким проектът е бил иницииран за "доброто на народа", а сега е "натоварен" с искания за "помощ".

Не се разкриват подробности, но Ким нареди на Централния комитет на управляващата партия да разследва и да "замени всички отговорни лица".

Ким приветства "блестящия успех" на Северна Корея в справянето с коронавируса

Ким приветства "блестящия успех" на Северна Корея в справянето с коронавируса

Комунистическият режим, че в страната няма заразени

Не се посочва кога Ким е посетил строежа.

КНДР твърди, че няма нито един случай на коронавирус, въпреки че 14,3 милиона души са заразени и над 601 000 са починали по света.