Централният окръжен съд в Сеул постанови, че върховният водач на Северна Корея Ким Чен-ун трябва да обезщети двама военнопленници, прекарали десетилетия в лагери за принудителен труд в неговата страна, като за първи път Южна Корея предявява такава юрисдикция над Пхенян или нейни официални представители.

Двамата мъже, на 87 и 90 години, твърдят, че са били взети в плен по време на Корейската война и никога не са били репатрирани след мирното споразумение през 1953 г. Те са били принудени да работят в трудови лагери като миньори, докато не успели да избягат през Китай почти 50 години по-късно. Съдът постанови Ким да плати на двамата мъже по 21 млн. вона (17 500 долара) всеки за "огромни психически и физически щети".

КНДР стяга армията срещу Южна Корея

КНДР стяга армията срещу Южна Корея

За това предупреди сестрата на севернокорейския лидер

По-рано тази седмица Северна Корея отказа да се срещне с пратеника на САЩ по въпроса за корейската криза, въпреки че южната ѝ съседка призова за такава среща.

Междувременно южнокорейското министерство на обединението обяви, че е много малко вероятно Сеул да съди Пхенян заради взривяването на междукорейското бюро за връзка в град Кесон.

Говорителят на ведомството коментира, че министерството зачита решението на съда, че върховният водач на Северна Корея Ким Чен-ун трябва да обезщети двамата военнопленници от Корейската война, но добави, че това "не може да бъде обобщавано и за други казуси. Взривяването на междукорейското бюро за връзка може да има различни последици". 

Южна Корея завежда дело заради листовки срещу КНДР

Южна Корея завежда дело заради листовки срещу КНДР

Пречели на опитите за мир

Миналия месец Северна Корея взриви междукорейското бюро за връзка в Кесон на фона на нарастващото напрежение на полуострова, което кулминира в потенциални, в края на краищата отменени военни действия.

От своя страна заместник държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън коментира, че Вашингтон подкрепя сътрудничеството между Южна Корея и Северна Корея, като добави, че САЩ "се надяват да продължи работата за мирен изход на Корейския полуостров".

Северна Корея взриви съвместния офис за връзка с Юга

Северна Корея взриви съвместния офис за връзка с Юга

Часове след като Северът поднови заплахите за военни действия срещу Юга

"САЩ категорично подкрепят междукорейското сътрудничество и вярваме, че това е важен компонент за създаването на по-стабилна среда на Корейския полуостров", посочи Бийгън след среща с водещия представител на Южна Корея по въпроса за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

Пратеникът на Вашингтон за Корейския полуостров също така подчерта, че САЩ са готови да започнат преговори с Пхенян, "когато председателят Ким назначи колега (на Бийгън), който е готов и упълномощен да преговаря по тези въпроси".

Военните на Южна Корея предупредиха КНДР, че ще си плати при военни действия

Военните на Южна Корея предупредиха КНДР, че ще си плати при военни действия

Изострено напрежение на Корейския полуостров