Каталунският премиер Ким Тора започна гладна стачка. Тя ще продължи 48 часа и ще приключи във вторник, съобщават местни медии.

Тора дни по-рано призова в Словения и за международна намеса, за да се намери политическо решение за кризата в региона.

Решението му да проведе гладна стачка е с цел да покаже солидарност с четиримата други бивши каталунски лидери, които вече гладуват в затвора в знак на протест срещу Мадрид.

Жозеп Рул, Жоаким Форн, Йорди Санчес и Йорди Туръл бяха арестувани, тъй като испански прокурори смятат, че те са изиграли важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост в Каталуния на 1 октомври.

Испанският крал призова за единство на нацията

Испанският крал призова за единство на нацията

В опит да успокои напрежението след продължаващите вълнения в Каталуния

Очаква се процесът срещу тях да започне в началото на следващата година.

След като Каталуния обяви независимост миналата година, Мадрид пое директен контрол над региона и повдигна обвинения, включително злоупотреба с обществени средства и бунт срещу каталунските лидери, деветима от които са в затвора, очакващи съдебен процес.

Към единство на нацията призова по-рано испанският крал Фелипе VI. Той направи изявлението в речта си, изнесена по време на честването на 40-та годишнина от приемането на конституцията на Кралството.

Изявлението му дойде на фона на продължаващите вълнения в областта Каталуния, въпреки че монархът никъде не я спомена конкретно.