Киргизстан продължава да се придържа към всички свои международни задължения и гарантира защита на правата на чуждестранните инвеститори и чужди граждани на своята територия. Това

заяви външният министър Руслан Казахбаев по време на пресконференцията си с руския си колега Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Висшият дипломат отбеляза, че политическата ситуация в републиката се е стабилизирала и че държавните власти са легитимни.

По-рано в четвъртък руският президент Владимир Путин нарече събитията в Киргизстан бедствие на народа Киргизстан. Той гледа на неотдавнашния преврат със съжаление, но изрази надеждата си, че ситуацията ще се нормализира, републиката ще се развие и Русия ще запази най-добрите отношения с нея.

Припомняме, че президентът на Киргизстан Соронбай Жеенбеков подаде оставка на фона на политически сътресения в страната.

Държавният глава поясни, че назначаването на ново правителство не е помогнало за намаляване на напрежението в обществото, агресивните протести не са утихнали и все още искат оставка.

Президентът на Киргизстан подаде оставка:  Не искам да проливам кръвта на народа

Президентът на Киргизстан подаде оставка: Не искам да проливам кръвта на народа

Няма да остана на власт

Киргизстан, държава с население от 6,5 милиона души до границата с Китай, изпадна в криза след парламентарните избори на 4 октомври, спечелени от проправителствени партии. Опозицията обяви, че е имало купуване на гласове и други нередности.

Протестиращи излязоха по улиците на страната и окупираха правителствени сгради. Централната избирателна комисия анулира резултатите. Жеенбеков въведе извънредно положение в столицата, което бе одобрено от парламента във вторник.

Властите разположиха войници в Бишкек през уикенда и въведоха вечерен час.

За трети път за 15 г. граждани на страната организираха протести срещу правителството в Киргизстан.