Централната избирателна комисия на Киргизстан обяви за недействителни резултатите от проведените на 4 октомври парламентарни избори, информира ТАСС.

Президентът на Киргизстан обмисля анулиране на изборите

Президентът на Киргизстан обмисля анулиране на изборите

Настоява ЦИК да провери внимателно сигналите за изборни нарушения

В съобщение на пресслужбата на Централната избирателна комисия се казва, че по време на гласуването и преди изборите са регистрирани множество нарушения. В този смисъл ЦИК прие решение за признаване изборите за недействителни.

По-рано бе съобщено, че президентът на Киргизстан поиска да се обмисли възможно анулиране на резултатите от парламентарните избори.

Хиляди недоволни граждани, привърженици на партиите, които не успяха да преминат изборния праг от 7%, излязоха на улицата с обвинението, че при провеждането на вота са били извършени редица изборни нарушения.

120 ранени след протеста в Киргизстан

120 ранени след протеста в Киргизстан

В киргизката столица Бишкек избухнаха сблъсъци след вота

Протестите прераснаха в сблъсъци с органите на реда. Тази нощ демонстрантите щурмуваха Белия дом в Бишкек - седалище на парламента и президентството, след което се отправиха към Комитета за националната сигурност с искане за освобождаването на бившия президент Алмазбек Атамбаев (2011-2017) и бившия премиер Сапар Исаков (2017-2018).

Междувременно говорител на здравното министерство съобщи пред АФП, че един човек е загинал при сблъсъците, а около 100 души са пострадали.