Мъж от китайската югозападна провинция Юннан е с положителен резултат за хантавирус. Той е починал, докато е пътувал с автобус по работа към провинция Шандун, съобщава "Глобал таймс".

Допълва се, че други 32 души са тествани за хантавирус.

Публикуваната в понеделник информация за смъртта на мъжа от хантавирус се превърна в основна тема в социалните мрежи. Мнозина изразиха опасения, че това е още един коронавирус, който може да причини нова пандемия.

Хора, които са заболели от хантавирус, обикновено имат контакт с гризачи, които пренасят вируса. Дори и здрави хора могат да се заразят.

Вирусът не може да се предава от човек на човек. Сред първите симптоми са температура, главоболие, мускулни болки, болки в стомаха, виене на свят, треска, диария, повръщане и други. Около половината от заболелите от хантавирус имат тези симптоми. Впоследствие белият дроб се пълни с течност и заболелите получават задух.

Вирусът се разпространява посредством вектор гризачи, което го прави уникален в своето семейство. Другите вируси се пренасят обикновено от членестоноги.