Китай трябва да продължи да полага усилия за "революционизиране" на тоалетните си, докато задачата не бъде приключена.

Това призова китайският лидер Си Дзинпин, цитиран от държавната агенция "Синхуа", информира Ройтерс.

Властите се опитват да засилят туристическия сектор и като цяло да подобрят качеството на живот в страната.

„Тоалетната революция” в Китай е пред завършек

„Тоалетната революция” в Китай е пред завършек

"Една крачка напред - гигантски скок за цивилизацията"

През 2015 г. Си даде начало на "тоалетната революция" като част от усилията на азиатската страна да подобри стандартите в областта на туризма.

"Въпросът с тоалетните не е незначително нещо, той е важен аспект от строителството на цивилизовани градове и селища", изтъкна Дзинпин.

Като новопоявил се сектор китайският туризъм се нуждае от модернизация на техниката и софтуерите, за да продължи силно да се разраства, изтъкна китайският президент.

Нов етап от „тоалетната революция” в Китай  - борба с кражбата на хартия

Нов етап от „тоалетната революция” в Китай - борба с кражбата на хартия

В Пекин започнаха да използват система за лицево разпознаване

Китайската национална администрация по туризъм обяви планове да изгради и модернизира 64 000 тоалетни между 2018 и 2020 г.

Но "тоалетната революция" е повече от предлагане на по-добро ваканционно преживяване на туристите, тя също е създаване на по-цивилизовано общество, убеден Си Дзинпин.

Откакто пое властта през 2012 г. Си често посещава жилища в страната и проверява дали местните жители все още използват нехигиенични тоалетни дупки. Той подчертава, че модернизирането на селата включва и съвременни санитарни възли.

Туристическият сектор модернизира десетки хиляди тоалетни през последните 3 г., завършвайки около 19% от задачата, пояснява "Синхуа".