След като им омръзнало от постоянната кражба на тоалетна хартия от обществените тоалетни, туристическите власти в Пекин започнаха да използват система за лицево разпознаване, съобщава АП.

С технологията властите ще се опитат да ограничат използваната от хората хартия.

Необичайният ход - част от "тоалетна революция" - е още една стъпка на Китай към модернизиране на обществените места.

Снимка 286651

Източник: GettyImages

В кампанията специално място ще бъде отделено на тоалетните по туристическите места заради примитивните условия и неприятната миризма.

Днес в Китай хората са много ентусиазирани по отношение на туризма. Навлязохме в нова ера на обществен туризъм. Очакванията на обществото са тоалетните да бъдат по-добри, каза изследовател от Китайската туристическа академия.

Столичната администрация признава необходимостта от обществени тоалетни с тоалетна хартия - изискване, което беше прието от Националния туристически орган. Но в същото време властите трябва да предотвратят кражбата на тоалетна хартия за лична нужда. С новата технология ще се позволява освобождаване на 60 сантиметра хартия от специално устройство на всеки девет минути след лицево разпознаване.

Хората вземат хартията предимно заради опасенията си, че следващият път няма да намерят. Но ако ние предоставим хартия във всяка тоалетна, на хората повече няма да им се налага, добави представителят.

Снимка 286650

Източник: GettyImages

Започната преди 2 години, "тоалетната революция" включва изграждане на най-малко 34 000 обществени тоалетни в Пекин и модернизирането на 23 000 до края на тази година. Около 3,6 милиарда долара вече са похарчени по програмата.

Основната цел е достатъчно чисти и безплатни тоалетни.

Например, в най-големия парк за забавление в китайската столица, Happy Valley, ежегодно са регистрирани около 4 милиона посетители, които могат да използват само 18 тоалетни. Всяка от тоалетните е почиствана от един или двама чистачи на всеки 10 минути през натоварените дни.

Китайските власти са изпълнили 90% от "тоалетната революция".