Американските фирми се чувстват все по-нежелани в Китай. Това обявиха американски топ официални лица на фона на разногласията на ежегодния стратегически диалог между Пекин и Вашингтон, цитирани от „Франс прес”.

Коментарите идват на фона на проучване на европейски фирми, което показва, че спадът на икономическия ръст на Китай е свързан с „растяща враждебност” към бизнес средата.

Американските компании „си задават въпроса дали са желани в Китай”, каза финансовият министър на САЩ Джак Лю на среща на изпълнителни директори на компании в кулоарите на Стратегическия и икономически диалог между Китай и САЩ.

През последните години нараснаха притесненията относно бизнес климата, добави той.

Американският държавен секретар Джон Кери призова Пекин да „свали преградите по пътя” за компаниите, допълвайки, че двете страни все още трябва да разрешат въпроса за интелектуалната собственост и да изяснят „правилата на пътя”.

Както всеки бизнесмен на тази маса знае, равнозначно прилагане на законите от всеки е решаващо за доверието на пазара, убеден Кери.

Той добави, че китайски закон за чуждестранни неправителствени организации, включително университети и професионални групи, който трябва да влезе в сила следващата година, сериозно ще засегне възможностите им за работа с Китай.

Лю и Кери изразиха своите коментари на среща с представители на американски корпорации, включително производителя на метали Alcoa, който обвинява Китай в дъмпинг на алуминий на световните пазари.

Китай от своя страна призова компаниите да търсят резултати, които са в полза за всички страни, но призна, че „в пазарната икономика винаги ще има конкуренция между нашите бизнеси”.

Събитието се проведе на втория ден от ежегодния диалог. Вчера двете страни размениха позиции за свръхпроизводството на китайска стомана на световния пазар.