Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус свърши добра работа и страните, които имат чест ще подкрепят организацията, заяви в неделя водещият дипломат на китайското правителство Ван И, съобщава "Ройтерс".

САЩ трябва да спрат да губят време в коронавирусна война, а да работят с Китай срещу вируса и да спрат с разпространяването на лъжи и да атакуват страната.

Той изрази дълбоките си симпатии към Съединените щати за пандемията, където се очаква смъртните случаи да надхвърли 100 000 през следващите дни, най-големият брой от всички страни по света.

Сенатът на САЩ ще наказва банки, които работят с Китай

Сенатът на САЩ ще наказва банки, които работят с Китай

Причината е новото законодателство на Пекин за Хонконг

Ван И заяви и че новото китайско законодателство за Хонконг няма да окаже влияние върху свободите или правата на града или интересите на чуждестранните фирми. Вместо да се притеснява повече, хората трябва да бъдат по-уверени в стабилността на Хонконг.

"За съжаление, освен бушуващия коронавирус, в САЩ се разпространява и политически вирус. Този политически вирус използва всяка възможност да атакува и замазва Китай. Някои политици пренебрегват най-основните факти и измислят твърде много лъжи за Китай и измислят твърде много конспирации", добави той.

"Искам да кажа тук: Не губете повече ценно време и не пренебрегвайте живота. Това, което Китай и Съединените щати трябва да направят най-много, е първо да се учат един от друг и да споделят своя опит в борбата срещу епидемията и да помогнат на всяка страна да се бори с нея."

Китай и Съединените щати също трябва да започнат да координират макрополитиките за своите икономики, както и за световната икономика, добави той.

Китай остава готов да работи със Съединените щати в дух на сътрудничество и взаимно уважение. "Китай винаги се е застъпвал, че най-голямата развиваща се страна в света и най-голямата развита страна и двете носим голяма отговорност за световния мир и развитие. Китай и Съединените щати печелят от сътрудничество и губят от конфронтация", обясни Ван И.

"Китай днес не е Китай преди 100 г., нито светът е както тогава", добави той.

Помпео обясни на Китай, че дължи 9 трилиона долара щети на света

Помпео обясни на Китай, че дължи 9 трилиона долара щети на света

В тази цена са и 90 000 загинали, и повече от 36 млн. безработни в САЩ

"Ако искате да нарушавате суверенитета и достойнството на Китай с безразборни съдебни производства и насилствено да крадете плодовете на упорития труд на китайския народ, страхувам се, че това е само фантазия и вие само ще се унижите", коментира външният министър на Китай.

"Пред лицето на неоправдано нападение и дискредитиране от определени страни, двете страни Русия и Китай се подкрепят взаимно, застават за справедливост, стават непревземаема крепост срещу политическия вирус, което демонстрира високо ниво на стратегическо сътрудничество между Китай и Руската федерация", каза той, цитиран от ТАСС.

"Убеден съм, че докато Русия и Китай стоят рамо до рамо, стабилността на световния мир, международната безпристрастност и справедливостта са под надеждна защита", обобщи Ван И.

САЩ обвиняват Китай в прикриването на информация за произхода на вируса и степента на епидемията. Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че Китай трябва да носи отговорност за разпространението на коронавируса по света.

Преследван от 120-годишен фантом, Китай се бори с модерна обсада

Преследван от 120-годишен фантом, Китай се бори с модерна обсада

Старият Съюз на осемте нации отново обгражда Поднебесната империя