Китай похвали тона по време на визитата на военния министър на САЩ Джим Матис по-рано тази седмица, заявявайки, че са постигнати положителни резултати и че министърът на отбраната на азиатската държава ще посети Вашингтон през тази година, информира "Ройтерс".

Матис беше първият шеф на Пентагона, който посети Пекин за последните четири години. Военният министър на САЩ разказа, че е провел много добри разговори с президента Си Дзинпин и колегите си.

Военният министър на САЩ с първа визита в Китай от 2014 г.

Военният министър на САЩ с първа визита в Китай от 2014 г.

Матис е на тридневна визита с цел подобряване на диалога

Визитата беше проведена на фона на покачващото се напрежение между двете държави в сфери като търговията, Южнокитайско море и Тайван.

Говорител на Министерството на отбраната на Китай коментира, че двете държави са постигнали "важен консенсус" за взаимно доверие, допълнителна размяна на мнения, сътрудничество, управление и контрол на рискове и предизвикателства.

"Визитата доведе до положителни, конструктивни резултати", поясни говорителят и допълни, че военният министър на Китай е приел поканата на Матис да посети САЩ през тази година.

Пекин към САЩ: Не искаме световен хаос, но няма да отстъпим територия

Пекин към САЩ: Не искаме световен хаос, но няма да отстъпим територия

Си Дзинпин разговаря с шефа на Пентагона в Пекин

В материал на редакцията на държавния вестник China Daily се подчертава положителният тон на Матис, но се предупреждава, че би било глупаво да се очаква кратката среща да доведе до разрешаване на всички проблеми.

Фактът, че въоръжените сили на двете държави са склонни да поддържат открит и честен диалог говори за гъвкавост и зрялост в отношенията, което е важно за по-обширните китайско-американски отношения и за контролиране на рисковете, пише изданието.