Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис е първият шеф на Пентагона от 2014 г., който посещава Китай, информира "Ройтерс".

Матис е на тридневна визита с цел подобряване на диалога в областта на отбраната с Пекин на фона на обтегнатите отношения.

САЩ изпитват КНДР с конкретни задачи за определен период

САЩ изпитват КНДР с конкретни задачи за определен период

Това съобщи високопоставен представител на Пентагона

Военният министър често критикува действията на Пекин в Южнокитайско море. Американските въоръжени сили дори оттеглиха поканата си към Китай за участие в многонационални морски учения, които ще започнат по време на визитата на Матис.

Посещението е на фона на растящото напрежение между Пекин и Вашингтон в търговията. Китай също е подозрителен относно намеренията на САЩ към демократичен Тайван, който е въоръжаван от американците.

Матис, който беше посрещнат с букет цветя след кацането си в Пекин, беше предпазлив в коментарите си пред журналисти преди визитата. Той подчерта, че ще настоява за "открит диалог" на стратегическо ниво по време на срещите си с представители на военните в Пекин.

Днес той ще проведе среща със служители в американското посолство.

Отивам там, за да разговаряме, каза той.

Подобен подход изглежда е приветстван от Китай. Държавният таблоид Global Times пише, че "двете страни трябва да се научат да бъдат добри слушатели".

"Посещението на Матис подсказва, че администрацията на Тръмп все още иска провеждане на военен диалог с Китай", пише вестникът и добави, че "подобни двустранни разговори ще намалят напрежението между двете държави и е по-добро от сляпо отгатване на стратегическите амбиции на другия".

Според изданието Китай няма намерение или амбиция да оспорва американското световно влияние. Напротив, китайците са дълбоко обезпокоени от плановете на Вашингтон да сдържа Пекин.

По време на разговорите се очаква да бъдат засегната и темата за КНДР.