Китайското министерство на околната среда съобщи в сряда, че има повишаване на нивото на радиация в атомната електроцентрала Тайшан, разположена в провинция Гуангдонг.

Министерството подчерта, че цялостната система все още работи "стабилно, в границите, установени в техническите регламенти" и потвърди, че следи ситуацията.

Китай обяви, че няма теч на радиация в атомната централа близо до Хонконг, но 5 горивни пръта са счупени в атомния реактор.

Радиацията се е повишила в реактора №1, но е задържана от бариерите, които са функционирали по план.

Правителството на Хонконг заяви, че наблюдава централата и иска подробности от служители в Гуангдонг, след като в понеделник френският съсобственик съобщи за повишени "благородни газове" в реактора. Експерти заявиха, че предполагаемите горивни пръти са се счупили и са изпуснали радиоактивен газ, получен по време на ядрено делене.

Благородните газове като ксенон и криптон са странични продукти на делене заедно с частици цезий, стронций и други радиоактивни елементи.

"Няма проблем с радиоактивно изтичане в околната среда", се казва в изявлението на министерството. Според него радиацията в охлаждащата течност на реактора се е увеличила, но е била в "допустимия диапазон".

АЕЦ Тайшан в провинция Гуангдонг в южната част на Китай на брега на Южнокитайско море близо до Хонконг е с два енергийни блока с мощност 1750 MW, произведени от френската компания Areva. Те са пуснати в търговска експлоатация през 2018 и 2019 г., пише АП.

Те са първите от нов тип, наречени европейски реактори под налягане, проектирани от Framatome, чийто мажоритарен собственик е Electricite de France.

Още два се строят във Финландия и Франция.

Китай е един от най-големите потребители на ядрена енергия и изгражда повече реактори в момент, когато малко други правителства планират нови съоръжения, тъй като цената на слънчевата, вятърната и други алтернативи източници на енергия намалява.

Китайските лидери разглеждат ядрената енергетика като начин за намаляване на замърсяването на въздуха и търсенето на внос на нефт и газ, което според тях представлява риск за сигурността.

Китай има 50 работещи реактора и изгражда още 18, според Световната ядрена асоциация. Китай е построил реактори, базирани на френска, американска, руска и канадска технология. Държавните компании също са разработили собствен реактор Hualong One и го предлагат на пазара в чужбина.

Хонконг получава до една трета от мощността си от атомната електроцентрала в залива Дая на изток от територията в Гуангдонг. Призовават Хонконг да използва повече континентална ядрена енергия, за да позволи затварянето на въглищни електроцентрали.

"Непосредствена радиоактивна заплаха" в АЕЦ в Китай

"Непосредствена радиоактивна заплаха" в АЕЦ в Китай

Имало натрупване на инертни газове