Основният кандидат за президент на САЩ на Републиканската партия Доналд Тръмп обвини Китай, че „изнасилва” САЩ с търговската си политика, цитиран от БиБиСи.

На предизборно събитие преди предварителния вот в Индиана милиардерът заяви, че Китай е отговорен за „най-голямата кражба в историята на света”.

Магнатът отдавна обвинява Китай в манипулиране на валутата си, за да може да поддържа конкурентен износ на глобално ниво. Според него това тежко уврежда американския бизнес и работна ръка.

Не можем да продължаваме да позволяваме Китай да изнасилва нашата страна”, изтъкна той.

В кампанията си милиардерът обещава да сключи по-добро споразумение с Пекин, което ще помогне на американския бизнес и работна ръка да бъдат конкурентоспособни.  

Той очертава четири цели, които включват незабавно обявяване на Китай за „валутен манипулатор” и „прекратяване на незаконните субсидии за износ от Китай, и разпуснатите трудови и в областта на околната среда стандарти”.

Последните данни на американското правителство показват, че търговският дефицит с Китай е достигнал връх от 365 милиарда долара през 2015 година. До февруари тази година вече е достигнал 57 милиарда долара.

Тръмп за първи път използва думата „изнасилва” в контекста на Китай и търговията.

Милиардерът не е харесван от много американци заради честите язвителни коментари от негова страна.

В петък стотици протестиращи в Калифорния освиркваха Тръмп преди да произнесе реч. Демонстрантите са бесни от позицията му за имиграцията. Доналд Тръмп предлага изграждане на стена по границата с Мексико. Той нарече мексиканците „изнасилвачи” и престъпно отговорни за внасянето на дрога в САЩ.

Демонстрации срещу магната имаше в Калифорния и вчера.