Тайван засече четири военни кораба на Китайската народноосвободителна армия в близост до територията си, както и 27 самолета, от които 11 са пресекли т.нар. средна линия на Тайванския проток. Това съобщи тайванското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Данните са за последните 24 часа.

Съгласно ежедневния доклад на ведомството бойни дронове TV-001 и CH-4, четири бойни самолета Chengdu J-10 и още толкова изтребители J-16, както и морски патрулен самолет Y-8 са пресекли средната линия на Тайванския проток.

В отговор тайванската армия е използвала военни кораби, изпратила е въздушни патрули и е разположила противовъздушни ракетни системи.

През последните месеци китайската армия редовно провежда подобни маневри.

САЩ продават оръжия за над 425 млн. долара на Тайван

САЩ продават оръжия за над 425 млн. долара на Тайван

Решението вероятно ще разгневи Китай

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Напрежението между Пекин и Тайпе нарасна, след като през август председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова.

Тайван скастри Китай да не дрънка с оръжие, а да пази мира

Тайван скастри Китай да не дрънка с оръжие, а да пази мира

Тайпе призовава Пекин за конструктивен диалог

За да покаже гнева си, Китай организира военни учения около Тайван, които включваха изстрелване на ракети и стъпки за поставянето на острова под блокада. Оттогава Китай продължава военните си действия, макар и в по-малък мащаб.

Това насочи вниманието на Тайван и приятелските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това как би могъл да се развие всеки конфликт с Китай и как Тайван и неговите съюзници могат да отговорят.

Тайпе вече предупреди, че китайска блокада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се считат за акт на война.