Китай изстреля безпилотен космически апарат към Марс. Сондата полетя в космоса с ракета носител от космодрума Вънчан на южния китайски остров Хайнан.

Очаква се апаратът Тянвън-1 ("Въпроси към небето") да достигне до Марс през февруари. Той е оборудван с различни научни инструменти за изследване на атмосферата и повърхността на планетата за следи от вода и лед.

Сондата има за цел да навлезе в орбитата на Марс, да кацне на Червената планета и да пусне малък марсоход, който да извърши изследвания на нейната повърхност.

Космическият кораб ще измине най-малко 55 млн. километра, за да достигне дестинацията си.

Първата арабска космическа мисия до Марс потегли от Япония

Първата арабска космическа мисия до Марс потегли от Япония

През октомври Марс ще бъде на разстояние 62,7 милиона километра от Земята

Това е първата самостоятелна китайска мисия до друга планета. Тя е заявка за световна лидерска роля в космическата сфера и израз на технологична мощ и амбиции от страна на Китай, отбелязва "Ройтерс".

Ако мисията на Тянвън-1 е успешна, Китай ще стане едва третата държава, след САЩ и бившия СССР, успяла да спусне космически апарат на повърхността на Марс.

Китай за последен път направи опит да осъществи мисия до Марс през 2011 г., когато работи заедно с Русия, но опитът се провали.

В момента осем апарата - американски, европейски и индийски - са на орбита около Марс или на повърхността му. В неделя ОАЕ изстреляха от Япония своя сонда към Червената планета. В близките месеци се очаква и нова американска мисия.

Тръмп: САЩ първи ще забият флага си на Марс

Тръмп: САЩ първи ще забият флага си на Марс

Обещание на американския президент