Китай съобщи, че е започнал да налага антидъмпингови тарифи на някои вносители на стомана от ЕС, Япония и Южна Корея, докато самият Пекин е притискан за подобни търговски практики, съобщава „Франс прес”.

Митата за материалите, използвани за електрически трансформатори и електрически мотори, ще варират от 37% до 46,3%, обявиха от търговското министерство. Мерките целят да се спре продажбата на продуктите под реалната им стойност, добавиха от министерството.

Втората най-голяма в света икономика, която заема повечето от половината от пазарния дял на стомана в света, е атакувана от европейски страни заради наводняването на пазара със стомана и алуминий, което е в нарушение на международните търговски споразумения.

В петък премиерът на Китай Ли Къцян заяви пред група лидери от Световната банка, Международния валутен фонд и други организации, че Китай „няма да участва в търговска война или валутна война”.

Въпреки това, ЕС смята, че е атакувана. По-рано този месец след ежегодната среща ЕС-Китай председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се закани да се защити стоманената индустрия на Европа срещу Китай, като се използват „всички налични инструменти”. Той предупреди, че има „ясна връзка” между казуса със стоманения отрасъл и решението на ЕС дали да гарантира на Пекин „статут на пазарна икономика” – награда, която Китай изключително много желае.

През май ЕС наложи подобни мита върху вноса на Китай в сектора. Това принуди комунистическата държава да започне разследване на вноса от европейски производители. Китай е налагал подобни рестрикции и преди.