Китай санкционира американската неправителствена организация "Хюман райтс уоч" за подкрепа на насилието в Хонконг, съобщи Министерството на външните работи на азиатската държава, цитирано от руски медии. 

Пекин налага санкции на още няколко американски неправителствени организации.

Хонконгските активисти призовават света да последва САЩ и да ги защити от Китай

Хонконгските активисти призовават света да последва САЩ и да ги защити от Китай

Според властите, тези, които вредят на Китай, ще пожертват напълно Хонконг

Китай въвежда санкции срещу няколко американски неправителствени организации, включително и срещу "Хюман райтс уоч", в отговор на законопроект на САЩ, който забранява продажбата на оръжия за контрол на големи протести на хонконгската полиция, отбелязва в съобщение китайското външно ведомство.

Пекин също преустановява разглеждането на искания за посещение на американски бойни кораби и самолети в Хонконг.

Според говорител на външното министерство на Китай САЩ са пренебрегнали протеста на Китай, а със закона са нарушили международното право и основните норми на международните отношения.

Той поясни, че Вашингтон се намесва във вътрешните работи на Китай.

"Пекин от своя страна изрази своя решителен протест. В отговор на това Китай прие решение за въвеждане на санкции на редица американски неправителствени организации, включително NDI, HRW и Freedom House", обяви говорителят.

Тръмп подписа закони за защита на човешките права и демокрацията в Хонконг

Тръмп подписа закони за защита на човешките права и демокрацията в Хонконг

Санкции срещу официални лица…

Санкциите са наложени след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да внесе промени в американската политика за Хонконг, които позволяват на Вашингтон да налага санкции на чиновници в специалния административен регион.

Междувременно Axios съобщава, позовавайки се на източник от американския преговарящ екип, че търговските преговори между САЩ и Китай са спрени заради законодателството за Хонконг.

САЩ подкрепиха Хонконг

САЩ подкрепиха Хонконг

Декларация на конгреса срещу Китай