Комисията по здравеопазване на Китай прекрати дейността на агенции, отговорни за семейното планиране и за прилагането на политиките, които ограничават раждаемостта, информира "Ройтерс".

Според осведомителната агенция това е признак, че Китай може би е готов да позволи на двойките да имат повече деца.

През последните седмици държавната медия намекна, че рестриктивната политика може да бъде отменена с цел борба със застаряващото население в Китай.

Националната комисия по здравеопазване на Китай обяви в съобщение, че до момента са затворени три агенции и са премахнати от новата структура с планове за откриване на нови агенции.

Новите агенции ще бъдат отворени за подобряване "политиката на раждаемост и организиране прилаганетото й, установяване и подобряване системата на изключителна семейна помощ за семейно планиране".

През миналия месец China Post разкри нова марка, която показва семейство две свине с три прасета, намеквайки, че новата политика е близо.

Китай смекчи политиката за семейно планиране заради застаряващото население, ниската раждаемост и спада на работната ръка. През 2016 г. правителството позволи на двойките в градовете да имат по две деца, с което се замени спорната политика за едно дете от 1979 г.

Според данни на ООН от 2017 г. хората на възраст 60 и над 60 г. са около 16,2% от населението на Китай в сравнение със 7,4 на сто през 1950 г.

През май "Блумбърг" информира, че Китай планира да премахне всички ограничения за броя на децата в семейство до края на 2018 г.