Няма нови случаи на заразени с коронавирус в Китай след увеличението два последователни дни, довело до опасения от възникване на втора вълна от заразени с коронавирус, информира АФП.

Китай тества всички 11 милиона жители на Ухан

Китай тества всички 11 милиона жители на Ухан

В рамките на 10 дни

Потвърден е един внесен случай от чужбина, а други 15 са без симптоми.

Китай като цяло постави вируса под контрол, но остава нащрек заради опасенията от втората вълна, която ще подкопае усилията на Пекин за възстановяване на икономиката.

През уикенда се появи ново огнище в град Ухан, откъдето тръгна заразата, докато североизточният град Шулан беше поставен под блокада в неделя след появата на нови случаи.

Невиждан от месец ръст на новозаразените в китайската провинция Хубей

Невиждан от месец ръст на новозаразените в китайската провинция Хубей

Макар че става въпрос за само петима новозаразени

В понеделник Националната здравна комисия съобщи за 17 нови случая, пет в Ухан. Седем от новите случаи са внесени от чужбина.

Ден по-рано Пекин обяви първото двуцифрено увеличение на заразените с коронавирус на национално ниво за близо 10 дни. Властите потвърдиха 14 нови случая. В Ухан потвърдиха първия нов случай от над месец.

В продължение на 27 последователни дни няма смъртни случаи.

Общо в страната починалите са 4633, а заразените достигнаха 82 919.

Нови 14 души са заразени в Китай

Нови 14 души са заразени в Китай

Освен това има 20 нови случая на асимптоматични заразени.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 281 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,1 млн. случая и повече от 286 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,46 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".