Китай в неделя заяви, че ще предприеме "необходимите мерки", за да отговори на черния списък с китайски компании на САЩ заради предполагаемата им роля в злоупотреби с уйгури и други мюсюлмански етнически малцинства, съобщава АП.

Министерството на търговията заяви, че ходът на САЩ представлява "неразумно потискане на китайските предприятия и сериозно нарушение на международните икономически и търговски правила".

Китай ще "предприеме необходимите мерки за стабилна защита на законните права и интереси на китайските компании", се казва в изявлението на министерството.

Канада с 40 държави настояват Китай да пусне ООН в Синцзян да разследва изтезания

Канада с 40 държави настояват Китай да пусне ООН в Синцзян да разследва изтезания

Китай ще допуска само "приятелски" посещения, "а не т. нар. "разследване" с презумпцията за вина"

Не са посочени подробности, но Китай отрече твърденията за произволно задържане и принудителен труд в региона Синцзян и все по-често отговаря на санкциите срещу компании и служители със собствени забрани за визи и финансови връзки.

Министерството на търговията на САЩ заяви в изявление, че фирми за електроника и технологии и други предприятия са помогнали за "кампанията на Пекин за репресии, масово задържане и високотехнологично наблюдение" срещу мюсюлманските малцинства в Синцзян.

Санкциите забраняват на американците да продават оборудване или други стоки на фирмите. Съединените щати засилиха финансовите и търговските санкции заради отношението на Китай към уйгури и други мюсюлмански малцинства, заедно с репресиите срещу демокрацията в Хонконг.

Китайското правителство от 2017 г. е задържало милион или повече души в Синцзян. Критиците обвиняват Китай в експлоатация в принудителни трудови лагери и в изтезания и принудителна стерилизация, тъй като се твърди, че се стреми да асимилира мюсюлмански етнически малцинствени групи.

Министерството на търговията на САЩ съобщи, че 14 компании са добавени към списъка на субектите заради действия в Синцзян и още 5 за подпомагане на въоръжените сили на Китай.

"Министерството на търговията остава твърдо ангажирано да предприеме решителни действия срещу субекти, които позволяват нарушаване на правата на човека в Синцзян или които използват американска технология, за да подхранват дестабилизиращите усилия на Китай за военна модернизация", заяви министърът на търговията Джина Раймондо.

Блинкън се срещна с уйгури, за "да чуе от първа ръка за продължаващите жестокости в" Китай

Блинкън се срещна с уйгури, за "да чуе от първа ръка за продължаващите жестокости в" Китай

Иска съвет как най-добре да притисне Китай, да спре репресиите и да накаже виновните