САЩ имат "много" военни опции срещу КНДР, включително някои, които не поставят Сеул под риск. Това заяви военният министър на САЩ Джим Матис, цитиран от световни агенции.

Коментарът му идва след засиления от американската администрация натиск над КНДР. Вашингтон заплаши Пхенян да бъде "унищожен", ако откаже да прекрати "безразсъдното" си поведение с ядрената и ракетната си програма.

"Има много военни опции в сътрудничество с нашите съюзници, които ще бъдат използвани за защита на нашите съюзници и на нашите интереси", каза Матис пред журналисти в Пентагона.

Той не разкри подробности, но отговори утвърдително, когато беше запитан дали в тях има варианти, които няма да поставят Сеул пред голям риск.

Матис също потвърди, че Вашингтон и Сеул са обсъдили вариант за изпращане на ограничени по размер "тактически" ядрени оръжия в Южна Корея.

Въпросът за Северна Корея се очаква да доминира на Общото събрание на ООН.

На фона на призиви САЩ и Япония да свалят изстрелваните от КНДР ракети Матис заяви, че няма нужда да се прави, защото не са пряка заплаха.

Според него Вашингтон ще предприеме действия, ако ракетите се превърнат в заплаха за Гуам и Япония.

В същото време външното министерство на Китай обяви, че заплахите да се предприемат действия или риториката не могат да помогнат за разрешаването на ситуацията на Корейския полуостров, след като Матис намекна, че съществува и военен вариант.

Говорител на ведомството поясни, че заплахите само водят до напрежение и усложняват постигането на целта за Корейски полуостров без ядрени оръжия.