Китай обвини Швеция в нарушаване на човешките права, пише "Гардиън".

Разногласие между китайски туристи и хостел в Стокхолм за резервация доведе до дипломатически спор между Китай и Швеция. Пекин обвинява скандинавската държава, че е нарушила човешките права на китайски граждани.

Китай поиска извинение от Швеция след "брутална злоупотреба" на шведската полиция на 2 септември срещу трима китайски туристи. Тричленно семейство пристигнало в хостел в Стокхолм около полунощ, няколко часа преди времето за настаняване. Позволили на семейството да остане в лобито, но впоследствие персоналът помолил китайците да напуснат и полицията ги изхвърлила.

Видео показва полицията да извежда туристите навън, докато синът крещи на английски език: "Това е убийство. Това е убийство". Друг клип показва тримата да лежат на земята и плачат, докато майката ридае на китайски: "Спасете ме".

Китайското посолство в Швеция коментира, че външното министерство и дипломатическата мисия са подчертали пред шведското правителство, че полицията е застрашила живота и е нарушила основните човешки права на китайските граждани.

Синът заявил пред Global Times, че е поискал от хостела да позволи родителите му, които са възрастни и със здравословни проблеми, да останат в лобито, докато стаята им се освободи. Персоналът отказал и се обадил на полицията.

Мениджър на хостела коментира пред шведския вестник Aftonbladet, че семейството е пристигнало ден преди планираната резервация и отказало да напусне. От хостела поясниха, че са се обадили на полицията малко след полунощ, след като туристите отправили вербални заплахи.

Инцидентът се случи на фона на напрежението между двете държави. През миналата седмица Далай Лама, тибетският духовен водач, който е разглеждан от Пекин като сепаратист, подклаждащ насилие, посети Швеция. Отделно Китай продължава да задържа в ареста роден в Китай шведски гражданин.