Китай предложи нови разпоредби, целящи да ограничат мощта на най-големите интернет компании. Регламентите предполагат нарастващо безпокойство в Пекин с нарастващото влияние на цифровите платформи, съобщава БиБиСи.

Новите правила могат да засегнат местни технологични гиганти като Alibaba, Ant Group и Tencent, както и платформата за доставка на храна Meituan.

Този ход идва, докато ЕС и САЩ също се стремят да ограничат силата на интернет гигантите.

Китайските технологични акции рязко се понижиха, след като предложените разпоредби бяха публикувани във вторник.

Проектът от 22 страници от Държавната администрация за регулиране на пазара (SAMR) ще бъде първият опит за определяне на антиконкурентно поведение за технологичния сектор.

Новите правила ще се опитат да спрат компаниите да споделят чувствителни потребителски данни, обединявайки се, за да изтласкат по-малки конкуренти и да продават на загуба, за да елиминират конкурентите. Те също така ще спират платформите, принуждаващи бизнеса към ексклузивни договорености, в което Alibaba е обвинен от търговци и конкуренти.

Регламентите ще се насочат и срещу компаниите, които третират клиентите по различен начин въз основа на техните данни и навици за харчене. SAMR търси прегледи и обратна връзка от обществеността относно антитръстовите насоки до края на месеца.

Alibaba и JD.com доминират на онлайн пазара на дребно в Китай, като заедно представляват около три четвърти от китайската електронна търговия. Към септември Alibaba се похвали с 881 милиона активни мобилни потребители месечно - повече от половината от населението на Китай.

Пекин отделно изрази опасения относно свързаната с Alibaba компания Ant Group, която изтегли старта си на фондовия пазар миналата седмица, след като регулаторите изразиха опасения относно нарастващата мощ на онлайн кредиторите и как те могат да повлияят на по-широката финансова система.

Предлагането на пазара на акции трябваше да бъде най-голямото в света. Ant има около 1,3 милиарда потребители, най-вече в Китай, където управлява Alipay, доминиращата система за цифрови разплащания в страната.

Tencent, който има конкурентна платежна система и е най-голямата компания за игри в света, също може да влезе в полезрението.

Ако китайските власти се притесняват от експлозивния растеж на някои интернет платформи, то те не са сами.

Европейският съюз обяви антимонополни обвинения срещу Amazon, в злоупотреба с пазарната си мощ в Германия и Франция. Междувременно американските власти предприемат действия срещу господството на Google като интернет търсачка.

Американското министерство на правосъдието определи технологичния гигант като монополния Цербер на интернет. Това е най-големият антитръстов иск в САЩ след делото срещу Microsoft в края на 90-те години.

Американското правителство завежда антитръстов иск срещу Google
Обновена

Американското правителство завежда антитръстов иск срещу Google

Компанията е нарушил закона, използвайки пазарната си мощ срещу конкуренти