Китай откри ново мегалетище за 11 милиарда долара. Летището отвори врати дни преди празненствата по повод 70 г. от основаването на Китайската народна република, информира Би Би Си.

Международното летище Дасин в столицата Пекин беше официално открито от президента Си Дзинпин.

Летището се разпростира на 700 000 квадратни метра площ или 98 футболни игрища, информира China Daily.

Според Airport Council летището в Пекин е най-натовареното след това в Атланта. Но представители на китайската власти коментират, че новото летище е необходимо заради натовареността на международното летище Пекин.

Дасин - смята се, че ще бъде с най-големия терминал в една сграда в света - се очаква да бъде използвано от голяма част от 170 милиона пътници, които ще посетят столицата през 2025 г.

Според Global Times няколко китайски самолетни компании се очаква да започнат операции на новото летище от днес. China Southern Airlines и China Eastern Airlines проведоха първите полети от Дасин в 15,45 часа местно време. Международни превозвачи като British Airways, Cathay Pacific и Finnair вече обявиха, че ще имат полети до новото летище.

Дасин е разположен на 46 километра южно от площад "Тянанмън". Новото летище е по проект на известния архитект Заха Хадид.

Пекин се присъедини към няколко мегаполиса, включително Ню Йорк и Лондон, които имат две международни летища.

Повече от 100 милиона души използват летище Пекин, което е открито през 1958 г.