Два китайски самолета проведоха тестово кацане на изкуствен остров, изграден в Южнокитайско море – четири дни след остър отговор от Виетнам заради кацането на самолет на същата писта в оспорваните територии, съобщава китайската медия Синхуа, цитирана от „Франс прес”.

През уикенда Виетнам изпрати протестна нота на Пекин във връзка с подобни действия. Филипините обявиха, че планират да направят същото.

Китай, Виетнам, Филипините и още няколко други държави имат претенции към Южнокитайско море.

Китайската медия отбелязва, че двата самолета са кацнали на изкуствен остров тази сутрин, който е част от архипелага Спратли.

Виетнам обвини Китай в нарушаване на суверенитета

Виетнам обвини Китай в нарушаване на суверенитета

Виетнамското министерство на външните работи връчи протестна нота

Успешните тестови полети доказаха, че летището има капацитета да позволи безопасно кацане на голям пътнически самолет, отбелязва медията, допълвайки, че летището е изградено за транспортиране на стоки, персонал и медицинска помощ.

Синхуа не разкрива информация за типа самолет, който е кацнал.

Самолетната писта на риф Фери крос е дълга 3 километра и е една от трите, които Китай изгражда повече от година.

В събота Китай приземи граждански самолет на същата писта, което беше и първият тест на пистата и първият случай, при който използва писта в района.

САЩ критикуват действията на Китай в региона. Вашингтон смята, че плановете на комунистическата държава са свързани предимно с военни цели, въпреки че Пекин твърди, че няма враждебни намерения.

Пистите са достатъчно дълги за далекобойни бомбардировачи, транспортни самолети и изтребители.