Китай планира да ваксинира 50 милиона души от високоприоритетна група срещу коронавируса преди началото на пиковия китайски новогодишен туристически сезон в началото на следващата година, съобщава АФП.

Пекин планира да разпространи 100 милиона дози от ваксините, направени от китайските фирми Sinopharm и Sinovac Biotech, се казва в доклада.

Китай е предоставил статут на спешна употреба на две кандидат-ваксини от Sinopharm и една от Sinovac Biotech. Одобрена е от CanSino Biologics, но за военна употреба.

Китайските власти са помолени да завършат първите 50 милиона дози до 15 януари, а вторите до 5 февруари.

Масовата ваксинация за високоприоритетни групи има за цел да намали рисковете от разпространението на болестта по време на ежегодния едноседмичен празник.

Високоприоритетната група включва здравни работници, полицаи, пожарникари, митничари, превозвачи на товари, както и транспортни и логистични работници.

Междувременно китайската провинция Съчуан може да започне да ваксинира възрастни хора и хора с прилежащи заболявания в началото на следващия месец, след като приключи ваксинациите за приоритетни групи, заявиха официални представители.

В четвъртък длъжностни лица съобщиха, че до момента в провинцията са пристигнали 118 000 дози ваксини, като плановете са да се ваксинират всички високорискови групи до 5 февруари, преди да се разпространи програмата за останалата част от населението.

Съчуан е първата провинция, която очертава график за своите планове за ваксинация за обществеността.

Коронавирусът, който се появи за пръв път в Китай в края на миналата година, бе до голяма степен поставен под контрол в страната, но имаше и редица вътрешни огнища.

Екип на СЗО заминава за Ухан, за да разследва произхода на COVID-19

Екип на СЗО заминава за Ухан, за да разследва произхода на COVID-19

Изследвателската мисия се очаква да продължи между 4 и 5 седмици