Китай ще подкрепи резолюция на ООН, която да накара Северна Корея да „плати необходимата цена” за изстреляната в неделя ракета със спътник. Това заяви външният министър на комунистическата държава пред Ройтерс.

Уанг И добави, че целта е Пхенян да се върне на масата за преговори.

И обаче подчерта, че е притеснен от потенциалното разполагане на система за противоракетна отбрана (Terminal High Altitude Area Defense - THAAD) в Южна Корея, пояснявайки, че може да бъде използвана срещу Китай.

ООН наложи санкции на Северна Корея още след първия ядрен тест на Пхенян през 2006 година. Оттогава КНДР е провела още три ядрени теста, включително последният през изминалия месец, и редица изпитания на балистични ракети.

Вашингтон и Пекин са разединени по отношение на подхода как да отговорят на Северна Корея, тъй като САЩ искат по-тежки санкции, а Китай настоява за диалог.

Обаче Уанг И каза в интервю за осведомителната агенция в Мюнхен, където се провежда Мюнхенската конференция за сигурност, че е време за „силна” резолюция, покриваща редица области.

Ние подкрепяме Съвета за сигурност на ООН да предприеме допълнителни стъпки и да прокара нова резолюция, така че Северна Корея да плати необходимата цена и да й се покаже, че ще има последствия за поведението й”, добави външният министър.

Запитан дали Пекин е готов да подкрепи по-тежки икономически санкции, Уанг И отговори, че резолюцията ще бъде широкообхватна, но задачата й трябва да бъде свързана с блокиране усилията на Пхенян да развива ядрени и ракетни технологии.

Според него санкциите не са краят, ядреният проблем на Корейския полуостров трябва да бъде разрешен чрез преговори.

В същото време топ дипломатът на Китай призова САЩ да преосмисли стратегията си за разполагане на ПРО в Южна Корея. Това директно засяга стратегическите интереси на Китай в областта на сигурността, както и на други азиатски държави, категоричен е той.

Уанг И изброи три принципа, по които комунистическата държава се ръководи: „Първо, на Корейския полуостров не може да има ядрени оръжия. Това се отнася за Северна и Южна Корея. Второ, няма военно решение на този казус. Ако има война или турбулентност, това е неприемливо за Китай. Трето, Китай няма да позволи легитимните интереси на страната, включително националните интереси в областта на сигурността да бъдат подкопавани”.

След като Уанг И се срещна с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Мюнхен, американският топ дипломат призова Китай да използва влиянието си върху Пхенян, за да помогне на международната общност да засили натиска върху Северна Корея. Кери също се срещна с колегата си от Южна Корея, за да обсъдят ситуацията с КНДР.