Китайското посолство в Япония обвини държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че разпространява лъжи за Пекин и "злонамерено" предизвиква конфронтация, съобщава "Ройтерс".

Коментарите идват, след като Помпео призова Япония, Индия и Австралия да обединят сили и да сформират единен фронт с Вашингтон, за да "противодействат" на "принудителната сила" на Китай.

"Помпео многократно е измислял лъжи за Китай и създава злонамерена политическа конфронтация", се казва в изявление на посолството.

"Още веднъж настояваме САЩ да изоставят манталитета си от Студената война и идеологическите предразсъдъци, да спрат непредизвиканите обвинения и атаки срещу Китай и да се отнасят към отношенията с Китай по конструктивен начин", добави той.

Посещението на Помпео в Източна Азия, първото му от повече от година, съвпада с влошаващото се напрежение с Китай. Съединените щати и Китай, най-силните две икономики в света, са в конфликт по широк кръг въпроси - от дейностите на Пекин с коронавируса до налагането на нов закон за сигурност в Хонконг и амбициите в Южнокитайско море.

Помпео: Твърде дълго Китай застрашава света, време е да се справим с него
Обновена

Помпео: Твърде дълго Китай застрашава света, време е да се справим с него

Всички страни в региона трябва да "разберат предизвикателствата"