Най-малко двама души в Китай са се заразили с новия коронавирус чрез контакт с други хора. Китайските здравни власти потвърдиха, че новият щам, който предизвика епидемия от пневмония в страната, може да се предава от човек на човек, предадоха информационните агенции.

Доказано е, че при два случая на заболяването в провинция Гуандун в южната част на страната инфектирането е станало именно по този начин.

Здравните власти в Китай уверяват, че новата вирусна епидемия може да бъде поставена под контрол

Здравните власти в Китай уверяват, че новата вирусна епидемия може да бъде поставена под контрол

Като предпазна мярка Ухан намалява публичните събирания

Освен това, вече са рагистрирани случаи на заразяване на медици, които са лекували носители на вируса. Към момента са регистрирани 14 случая на заболели медицински лица.

Същевременно китайските здравни власти отчитат рязко нарастване на броя на заболелите. Потвърдени са най-малко 220 случая на инфектиране с вируса, предаде Дойче веле. Трима души са починали. Около 170 пациенти се лекуват в болници, като състоянието на 9 от тях е критично, при 35 души е тежко, 9. 25 души са изписани.

Проверки по летищата в САЩ за новия вирус от Китай

Проверки по летищата в САЩ за новия вирус от Китай

Повече от 100 служители ще следят за треска и други симптоми

Отбелязва се, че за първи път са регистрирани случаи извън град Ухан, където е първоначалното огнище на заболяването. Потвърдено заразяване при двама жители на Пекин и един жител на Шънджин.

Има данни за заразени в Тайланд, Япония и Южна Корея - става дума за хора, които са пребивавали в Ухан.